Vachtverzorging

Dit is waar de liefde voor het trimmen mee begon, de vachtverzorging van Charly. We kunnen er niet omheen, onze Doodles hebben regelmatig vachtverzorging nodig.

Er zijn 2 soorten vachten: de fleece vacht en de wolvacht.

De fleece vacht
Er zijn 3 soorten fleece vachten, de fleece, de Curly fleece (krullend) en de Wavy fleece (golvend).

De wol vacht
De wol vacht lijkt het meest op de poedel- of schapenvacht. Het is een dikke, krullende vacht.

Alle vachtsoorten moeten worden getrimd (geknipt). Je bent altijd welkom in mijn knipsalon, om van jouw knappe hond een echte Handsome Doodle te maken. Wil je graag zelf ook alles leren over de vachtverzorging en de techniek van het borstelen en knippen? Dan kun je ook bij me terecht om een workshop te volgen. Na het doorlopen van deze training, kun je lekker zelf aan de slag! Het is heel leuk om te doen en je krijgt er een fijne en speciale band van met jouw Doodle!

De fleece vacht

De puppy vacht is makkelijk te onderhouden tot ongeveer 5-7 maanden. Borstel je pup 1x in de week helemaal (niet in delen). Gebruik hiervoor een mensenborstel of een kam met roterende tanden.
Vanaf ongeveer de 5e maand is de eerste echte trimbeurt nodig, daarna ongeveer om de 6 – 10 weken.

Vachtwissel

Vanaf de 7e maand begint dan toch echt de gevreesde vachtwissel. De vachtwissel is de eenmalige verandering van de puppyvacht naar volwassen vacht. De vachtwissel duurt voor de fleece / wavy fleece ongeveer 18 maanden en voor de curly fleece en (curly) wol vacht ongeveer 24 maanden.
Borstel je Doodle 1x in de 2 weken (niet vaker dan 2 x per week) helemaal (niet in delen). Het is belangrijk dat je na iedere borstelbeurt je Doodle nog even helemaal doorkamt met de kam, zodat je de laatste plukjes haar uit de vacht verwijderd. Daarnaast weet je daardoor zeker dat niet alleen de klitten aan de oppervlakte uitgeborsteld zijn, maar ook de klitten onderin.
De vachtwissel is ten einde zodra: zich weinig tot geen klitten meer vormen, er maar weinig haar uitgeborsteld wordt en de vacht weer gaat glanzen. Dan ben je een gelukkig mens!
De fleece/wavy fleece hoeft dan nog maar 1 x per 2-4 weken geborsteld te worden en de curly fleece / (curly) wol vacht nog maar 1 x per 3-6 weken.

Dit is een beknopte omschrijving van de vachtverzorging voor je Doodle, tijdens de kennismaking met je pup zal ik je alles over de vachtverzorging vertellen en daarnaast ben ik ten allen tijden je hulplijn.